Koororgel_o1.jpg

Bij de toenmalige organist van de Oude Kerk de heer G. Geerts en zijn zoon D.J. Geerts leefden al enige tijd de wens om naast het Lohmanorgel ook een koororgel in de Oude Kerk te hebben. Het bezit van een koororgel zou vooral voor het cantoraat een grote verrijking zijn.

In augustus 1977 werd uiteindelijk besloten om een koororgel aan te schaffen. Bij een particulierhandelaar in Friesland werd een orgel te koop aangeboden. Het bleek een orgel van Engelse makelij te zijn echter zonder een orgelkas. De klank van het pijpwerk was van goede kwaliteit. Dit één klaviersorgel heeft destijds gestaan in de st. James Chapel te Brightlingsea, een visserplaatsje in de landstreek Essex dat ten noordoosten van Londen aan de kust van Engeland ligt. Het is gebouwd in 1896 door Bishop & Son, orgelbouwer in Londen en Ipwich.
 
Al snel werd besloten om dit orgel te kopen en in september 1977 werd met de meubelauto van de firma Van Waay het orgel vanuit Friesland overgebracht naar Zoetermeer. Het orgel werd in het oude postkantoor tegenover de kerk opgeslagen en diende tegelijkertijd als werkplaats.
In de werkplaats werden de nodige uren doorgebracht voor herstel- en schoonmaakwerkzaamheden en het vervaardigen van een nieuwe orgelkas. Het registermechaniek werd veranderd en er werd een nieuwe klavierbak gemaakt. In december 1977 werd geheel naar de Oude Kerk overgebracht en kon begonnen worden met de opbouw van het koororgel. Wim Gravestein nam het meubelmakerwerk voor zijn rekening en Joost Lamboo deed het schilderwerk. Hij voorzag ook de frontpijpen van bladgoud en de tekst "Glory be to God in the highest" op de frontlat.
 
De kleurstelling van de orgelkas is genomen naar het voorbeeld van het hoofdorgel van dat moment. Het lijstwerk op de panelen is een kopie van de deuren en de bankschotten onder het hoofdorgel.  Het raamwerk voor de boven- en onderlatpijpen en de linker- en rechterzijlatten zijn in de oude staat gebleven om het basisraamwerk te behouden. Alle andere panelen zijn vernieuwd. Aan het verder binnenwerk zoals blaasbalg, sleepladen, wellenbord, enz. is niets veranderd. Ook de conducten zijn nog origineel en de lade waar de frontpijpen op staan. Het registermechaniek was volgens het model “harmonium” en was in slechte staat.Het orgel werd voorzien van een nieuwe windmotor en op de nieuwe registertrekkers zijn nieuwe registerplaatjes aangebracht. In februari 1978 kwam de orgelmaker van Heyningen om het pijpwerk te intoneren. Op zondag 12 maart 1978 werd tijdens de avonddienst, die geleid werd door Ds. A. Pietersma, het koororgel officieel in gebruik genomen.
 
Het orgel bestond uit 3 registers op 8 voetsbasis en één register op 4 voetsbasis. Na enige tijd bleek toch duidelijk het gemis van een stem op 2' voetsbasis. Besloten werd om de zeer zacht strijkende dulciana 8'  te vervangen door een 2 vt. Een gebruikte 2 vt bleek geen goed alternatief zodat besloten werd een nieuwe 2 vt te laten maken. De orgelbouwer Fama en Raadgever te Utrecht maakte vanuit de klankkleur van bestaande prinzipal 4 vt een 2 vt die volgens de engelse benaming het best aangeduid kan worden met Octavin. Ook herstelde de orgelmaker de verschillende pijpwerk en waarnodig werden Clarabella en Open Diapason opnieuw geïntoneerd. Er kan gesproken worden van een karaktervol plenum. Deze laatste werkzaamheden vonden plaats in november 1979. De meest karaktervolle stem van dit orgel is toch wel de Clarabella 8' waarvan alle pijpen van hout zijn gemaakt.
Het orgel was eigendom van de familie Geerts en heeft dit orgel destijds als bruikleen in de Oude Kerk geplaatst. Onze dank gaat uit naar de heer D.J Geerts die de informatie over het koororgel beschikbaar heeft gesteld.
 
Begin 2007 heeft de orgelbouwer van den Heuvel uit Dordrecht het Bishop-koororgel opgekocht. Op 26 februari 2007 is het koororgel uit de Oude Kerk verwijderd. De reden is dat de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer in 2006 een ander koororgel in de Oude Kerk heeft geplaatst dat breder inzetbaar is bij cantatediensten en lunchpauzeconcerten.
 
Dispositie koororgel Bishop
 
Clarabella 8
OpenDiapason 8'
Principal 4'
Octavin 2'
 
Manuaalomvang
 C - g3       
Toonhoogte  a1= 440 HZ
 

 

JSN Dona is designed by JoomlaShine.com