orgel voor groot onderhoudHet Lohmanorgel verkeerde in een zodanige staat dat herstelwerkzaamheden dringend nodig waren. Zo was bijvoorbeeld in de loop der jaren de binnenkant van de orgelkas ernstig vervuild geraakt. Bij deze herstelwerkzaamheden is ook het schilderwerk van de orgelkas, het gehele orgelbalkon en de kolommen onder het orgel meegenomen. Het schilderwerk hield in dat het orgel is teruggebracht in de originele staat zoals het orgel destijds door Lohman is opgeleverd. Dit kon alleen gebeuren als alle pijpen uit het orgel verwijderd waren. Dit was een uitgelezen moment om gelijk het schilderwerk ter hand te nemen. De volgende technische herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd.

- De windvoorziening: de stokken zijn losgenomen en de afdichting van de slepen zijn gecontroleerd en zonodig afgeregeld (in het ongunstigste geval zijn de sleepringen vernieuwd)
- Kleine beschadiging aan het pijpwerk zijn hersteld
- De aanspraak van de pijpen is gecontroleerd.
- Voetopeningen waar nodig gecorrigeerd.
- Winddruk is gecontroleerd en op de oorspronkelijke Lohman-waarde gebracht.  
- De tongwerken zijn gecontroleerd en eventueel de beker aangepast in verband met de veranderde winddruk. Hierbij heeft de dulciaan 8' extra aandacht gekregen.
- Enkele beschadigde ivoren onderdelen (bakstukken) van de speeltafel zijn hersteld.
- De frontpijpen zijn schoongemaakt en uitgedeukt. 

Het totaal bedrag voor het groot onderhoud is uitgekomen op ongeveer 82.000 euro's. Het Rijk heeft over dit bedrag ongeveer 70% subsidie verstrekt. Het restbedrag van van 24.500 euro's is door de Hervormde Gemeente Zoetermeer opgebracht. Op 2 april 2002 is begonnen met het groot onderhoud door het weghalen van de pijpen. Deze werkzaamheden waren op 14 mei beĆ«indigd. Daarna is begonnen met het schilderen van de orgelkast dat uitgevoerd is door de firma Ridderhof in Deil. Nadat alle werkzaamheden zoals het schilderwerk en het vernieuwen van de ramen in de kerk waren afgerond, is op 14 juli 2002 door de firma Flentrop het groot onderhoud aan het orgel weer opgepakt. Medio oktober 2002 waren deze werkzaamheden afgerond en is op 1 november 2002 is het orgel officieel in gebruik genomen.  

 Het schilderwerk is uitgevoerd door de firma Ridderhof

  Adres Schildersbedrijf  firma Ridderhof, glas - behang en schilderwerken al sinds 1887 
 Prins Willem Alexanderstraat 17
 4158 CL DEIL
 tel: 0345-651278

Voor de foto-impressie klik op: onderhoud schilderen

Het groot onderhoud is uitgevoerd door de Flentrop Orgelbouw B.V.

 

  Adres Orgelbouwer  Flentrop Orgelbouw B.V.
 Westzijde 57
 1506 EC  Zaandam
 tel: 075-6168651

 

Voor een foto-impressie klik op: onderhoud orgel

Hieronder een impressie waarom groot onderhoud noodzakelijk was:

 
     

 Het verzakken van het pijpwerk; de trompet 8 'van het hoofdwerk

   De dulciaan van het bovenwerk; ook hier was de verzakking van het pijpwerk goed zichtbaar
 
 Het ivoren beslag bij sommige toetsen was door het vele gebruik weggesleten    De bakstukken met de klavierkoppels zaten loos en sommige onderdelen waren afgebroken
     
 Bij de orgelkas was hier daar het verfwerk eraf gebladderd    In de loop van vele jaren was het binnenwerk van het orgel sterk vervuild door stof

 

JSN Dona is designed by JoomlaShine.com